Zobacz wszytkie serwisy JOE.pl
blogiblog4u.pl blogiblogasek.pl katalog stronwjo.pl avataryavatary.ork.pl czcionkiczcionki.joe.pl aliasydai.pl, ork.pl, j6.pl tapety tapety.joe.pl obrazkiobrazki na NK
Online: ---
zdrowie i choroby nieruchomości na mapie
Irène Jacob
Strona Główna | Księga Gości 0 | Dodaj do Księgi | Dodaj do Ulubionych | 2908



Irène Jacob

Irène Jacob (ur. 15 lipca 1966 w Paryżu) – francuska aktorka filmowa i teatralna.



Jest najmłodsza z rodzeństwa, jej ojciec jest fizykiem, a matka psychologiem. Wychowywała się w Genewie (Szwajcaria), tam też chodziła do szkoły muzycznej. W 1984 roku powróciła do Paryża i dostała się do szkoły teatralnej przy rue Blanche. Debiutowała w 1987 roku w Do zobaczenia, chłopcy Louisa Malle'a.



Sławę zyskała na początku lat 90. dzięki rolom w filmach Krzysztofa Kieślowskiego - Podwójne życie Weroniki (1991) i Trzy kolory. Czerwony (1994).



Po sukcesie Trzech kolorów próbowała - bez większego powodzenia - swych sił w Hollywood (Wydział pościgowy z Tommy Lee Jonesem). Nadal występuje w produkcjach francuskich, grywa w teatrze.



Jej mężem jest aktor i reżyser Jèrôme Kircher; mają syna Paula.



Wybrana filmografia



  • 1987: Do zobaczenia, chłopcy (Au revoir les enfants)


  • 1991: Podwójne życie Weroniki (Double vie de Véronique)


  • 1992: Enak


  • 1993: Tajemniczy ogród (The Secret Garden)


  • 1994: Trzy kolory. Czerwony (Trois couleurs: Rouge)


  • 1995: Otello (Othello)


  • 1995: Po tamtej stronie chmur (Al di là delle nuvole)


  • 1998: Wydział pościgowy (U.S. Marshals)


Bibliografia



  • Orzechowska J., Dyskretna, "Kultura" (dodatek do Dziennika. Polska-Europa-Świat) nr z dn. 15.06.2007, s. 3-5.


Linki zewnętrzne



  • Irène Jacob w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)


  • Irène Jacob w bazie filmweb.pl


  • Irène Jacob w bazie stopklatka.pl


  • Zdjęcia Irène Jacob w serwisie ˌˌFototekaˈˈ Filmoteki Narodowej















Głosuj (0)

glogowek16 10:10:07 4/07/2013 [Powrót] Komentuj







Profil:

Opisy ciekawych wydarzeń


Archiwum:
2013
Lipiec
Czerwiec


Ulubieni:


Linki: